top of page
  • Skribentens bildLILS

Loy Krathong

Loy Krathong, eller "Festival of Lights", är ett av Thailands mest charmiga och vackra firanden. Denna magiska festival äger rum på fullmånsnatten i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern, vanligtvis i november. Det är en tid att visa respekt för vattenandarna, ge tack, och släppa taget om det senaste årets bekymmer.


Namnet "Loy Krathong" kan översättas som "att flyta en korg", vilket perfekt beskriver hjärtat av denna festival. Människor skapar små, utsmyckade flottörer, kända som "Krathongs", och sätter dem flytande på floder, kanaler och sjöar. Dessa Krathongs är dekorerade med ljus, rökelse, blommor och till och med små mynt. Man tror att genom att göra detta släpper du negativitet och otur och ger plats för ny och positiv energi.


En av de roligaste delarna av Loy Krathong är att skapa din egen Krathong. Människor använder bananblad och andra naturliga material för att tillverka dessa vackra små flöten. Du kan hitta stationer för att tillverka krathong på många offentliga platser, där du kan vara med på det roliga.


När solen går ner och månen går upp samlas människor nära vattendrag för att sätta sin Krathong i vattnet. Det är en fascinerande syn att se de fladdrande ljusen på vattnet, och tron ​​är att denna handling kommer att hjälpa till att tvätta bort otur och skapa lycka för framtiden.


Förutom Krathongs kommer du ofta att se fyrverkerier och papperslyktor skjutas upp på natthimlen. Lyktorna, som kallas "khom loi", symboliserar frigörandet av ens problem och bekymmer till himlen.


Traditionell thailändsk musik och dans: Många platser har också traditionell musik och dansuppträdanden, vilket bidrar till den festliga atmosfären. Det är ett utmärkt tillfälle att uppleva Thailands rika kultur.


Utsökt mat! Inget firande i Thailand är komplett utan utsökt mat. Du kan smaka på ett brett utbud av thailändska rätter från gatuförsäljare och restauranger. Glöm inte att prova den söta och krispiga "roti" desserten!


Loy Krathong är en hyllning till enhet och tacksamhet. Det är en tid då människor möts, oavsett bakgrund, för att hedra sin naturliga omgivning och framföra sitt tack. Denna festival är inte bara vacker utan också en underbar påminnelse om vikten av harmoni med naturen och varandra.


Om du någonsin har möjlighet att vara i Thailand under Loy Krathong, missa inte chansen att delta i denna magiska festival. Du kommer att skapa bestående minnen och vara en del av en tradition som har firats i århundraden. Det är ett vackert sätt att uppleva värmen och kulturen i Land of Smiles.


34 visningar
  • Skribentens bildLILS

båtceremoni

Urak Lawois båttradition, känd som Pra Jak-båtceremoni, är en sällsynt och uråldrig sed i Urak Lawoi-samhället. Denna unika händelse äger rum på fullmånsdagarna under den 6:e och 11:e månmånaden, och samlar Urak Lawoi-folket för Pra Jak Boat-ceremonin på stranden. Denna ceremoni fungerar som ett sätt att skingra olycka och involverar sång och dans till de rytmiska melodierna från Rong Ngeng-låtarna.

Denna omhuldade tradition har gått i arv genom generationer och härstammar från Urak Lawoi-folkets tidigaste förfäder. När tiden för detta evenemang infinner sig återvänder de till sina hemstäder för att fira tillsammans med sina familjer.


Dagen före båtparaden:

På morgonen börjar männen att bygga en båt för ceremonin, de använder White Cheesewood-trä och Ra Gam-trä eftersom träet är ganska mjukt och lätt att arbeta med. Varje år byggs en ny båt, de byter byggare varje år, vilket skapar en årlig rotation. När de bygger båten börjar de med kölen, som är gjord av White Cheesewood-träd, och arbetar från fören (fram) till aktern (bak) innan de går vidare till de andra komponenterna.

Kvinnorna skapar sötsaker i sju olika färger och förbereder en betelnöt som offer till andarna vid deras förfäders helgedom. På eftermiddagen besöker de denna heliga plats och informerar andarna om det kommande firandet. Tor Mor kommunicerar med andarna på det gamla språket Urak Lawoi och bjuder in dem att delta i ceremonin med Urak Lawoi-ättlingarna.


Dag ett: Båtparad

Urak Lawoi-folket paraderar båten som är vackert dekorerad med blommor, flaggor och olika skulpturer. Denna parad är ett glädjefyllt tillfälle, alla klädda i livfulla färger och dansar vid sidan av båten. Öl och sprit är viktiga delar av festligheterna.

När de når ceremoniplatsen, går de runt helgedomen tre gånger med sin båt innan de placerar den på stranden. De spelar tre olika Rong Ngeng-låtar, under vilka de placerar nagelklipp, hår och mynt i båten. Detta symboliserar avlägsnandet av negativ energi från deras kroppar och att det överförs till båten. Efter tre Rong Ngeng-låtar tar modern musik över och den nya generationen dansar hela natten.


Vid högvatten, på kvällen, ägnar de sig åt en livlig vattenstänkaktivitet. De delar upp sig i två grupper, en i havet med behållare för att samla vatten och den andra på land. När vågorna rullar in öser de upp vatten och skvätter det mot gruppen på stranden.


Dag två: Ta båten till havet och Pa Dak pinne ceremoni.

I gryningen bär männen båten till havet, medan resten av samhället sjunger en sång för att sända iväg båten och så att båten tar med sig negativ energi. Vissa Urak Lawoi-folk söker också välsignelser från sina förfäders andar för att säkerställa lyckan för framtida generationer.

Männen transporterar båten med hjälp av en long-tail till mitten av havet innan de släpper den. De tror att om båten återvänder till stranden, betyder det att negativiteten återkommer till nästa Pra Jak-båtceremoni.


Ceremonin fortsätter och kulminerar med en Pa Dak-pinnar och en heligt vatten-ceremoni den sista natten. Pa Dak-pinnarna tas bort från den ceremoniella platsen och sätts runt byns omkrets och i byns centrum. Detta görs med tron ​​att pinnarna kommer att avvärja onda andar och förhindra att de kommer in igen.


Prajak-båten, tillverkad av White Cheesewood och Ra Gam-träd, är en betydelsefull symbol. Den representerar kärlet som transporterar själar, både människor och djur, till en annan värld. Vackert snidade Ra Gam-trästycken pryder båten, en fågel på fören som symboliserar To Burong, en förfader som kontrollerar regnet och vinden. Utskurna fisktänder representerar To Bigong, en förfader som var en haj, en orm som symboliserar Akhoberatai, en förfader som var en orm. Ra Gam-dockorna på båten bär på lidande och sjukdom hos varje familjemedlem och ber förfäderna att ta med sig lidandet och sjukdomen till Kununghirai. De som deltar i hela den flytande båtceremonin ses som individer som har överskridit lidande och sjukdom, med löfte om en framtid fylld av glädje och lycka.

0 visningar

Urak Lawoi

"Urak Lawoi, som betyder 'havsfolk', har fått sitt namn från 'Urak' som betyder 'folk' och 'Lawoi' som betyder 'hav'.


Deras sätt att leva var/är djupt kopplat till havet, med båtar som fungerade som deras hem. De har bosatt sig i provinserna Satun, Krabi och Phuket. Deras första bosättning var i ett område känt som "Satak", som vi kallar Koh Lanta. Koh Lanta anses ofta vara hjärtat av Urak Lawoi-samhället.


Urak Lawois unika sätt att leva är nära knutet till havet. De har fört vidare kulturell visdom genom generationer, vilket gör det möjligt för dem att använda och bevara naturresurser på ett hållbart sätt. En viktig del av deras kultur är 'Pla Jak Boat Floating Ceremony', utförd för att avvärja olycka och skicka deras förfäders andar tillbaka till 'Kununghirai', som tros vara deras hemland.


Förr i tiden bodde Urak Lawoi-folket i bergskedjan Kununghirai längs kustområdet i delstaten Kedah (Sai ​​Buri). Med tiden vågade de sig ut i thailändska vatten i Andamansjön.

I början levde de en nomadisk livsstil och använde träbåtar som sina bostäder och fordon. De använde kajaker eller halmtak för skydd på båtarna eller skapade tillfälliga fäbodar på stranden under monsunsäsongen.


Deras överlevnad berodde på deras färdigheter i att segla runt öarna, och då och då kom de iland för att leta efter vilda resurser. Men deras primära källa till näring kom från att jaga marina djur med enkla verktyg som harpuner och krokar. De hade den anmärkningsvärda förmågan att dyka djupt och spjut fiska, fånga hummer med sina bara händer och samla skaldjur från havsbotten.


Idag kan du hitta Urak Lawoi-folket bosatta på olika platser, från Koh Siray, Rawai Beach, Laem La Nuea och Ban Sapam i Phuket, till Koh Phi Phi, Koh Jum, Koh Pu, Koh Wai och Koh Lanta Yai i Krabi-provinsen. De bor också i Koh Adang, Koh Lipe, Koh Bulon och Koh Rawi i Satunprovinsen.


Deras kultur kretsar kring att hedra sina förfäders andar, och de tror på det övernaturligas inflytande på deras sätt att leva. "Tho Mor" spelar en central roll i genomförandet av olika ritualer, inklusive båtens flytande ceremoni och löftesceremoni.


En av de mest betydelsefulla ritualerna bland Urak Lawoi-folket är "Ari Pajak"-båtens flytceremonin, som hålls två gånger om året under den 6:e och 11:e månaden. På denna speciella dag på stranden ser/hör du tamburiner, sång och dans och en rad festligheter. Det är en tid av glädjefyllt firande, när de samlas för att ta bort otur från sitt samhälle och fira sina viktiga kulturella traditioner."
3 visningar
bottom of page