top of page

Koh Lanta (som också kan stavas Ko Lanta) är en 52 öar stor skärgård. Lanta International Language School ligger på ön Koh Lanta Yai som huvudön heter och där de flesta hotell, butiker och restauranger ligger.

Att resa till Koh Lanta Yai är lätt om du följer dessa tre steg: Det första steget innebär att ta sig till Thailand eller grannlandet Malaysia. Nästa steg består av att ta sig till någon av de tre närbelägna städerna, Krabi, Trang eller Phuket. Sedan är det bara en kort sträcka kvar som du tillryggalägger med minivan, båt eller taxi. Här nedan kan du läsa mer detaljerad information om hur du reser till Koh Lanta Yai.

Steg 1:  Res till Thailand eller Malaysia
Steg 2: Ta dig till Krabi eller Trang från Bangkok
              Ta dig till Krabi eller Trang från Kuala Lumpur
Steg 3: Åk till Koh Lanta från Krabi
              Åk till Koh Lanta från Trang
              Åk till Koh Lanta från Phuket

 

Res till Thailand eller Malaysia

Det snabbaste och smidigaste sättet att ta sig till Koh Lanta Yai för de flesta studenter är att flyga till Bangkok och därifrån ta sig till Krabi eller Trang med hjälp av inrikesflyg, tåg eller buss. Du kan även flyga direkt till Phuket eller Krabi vilket förkortar resan med ett steg. Phuket ligger nära Koh Lanta och det finns många förbindelser mellan öarna. 

Om du vill resa billigt mellan Sverige och Thailand kan du titta om du hittar biljetter med Norwegian, KLM, Aeroflot eller Turkish Airlines. Även Emirates, Finnair och SAS har ibland kampanjer med billiga biljetter. 

Om du skulle komma resande från Indien, Kina, Australien eller andra delar av sydostasien kan du flyga billigt med Tiger Airways eller AirAsia. Du kan söka efter flyg på deras webbplatser: www.tigerairways.com och www.airasia.com. Ju tidigare du bokar desto billigare biljetter kan du hitta. 

Några exempel på bra sökmotorer för flygbiljetter är www.skyscanner.com och www.momondo.com eftersom de även inkluderar vissa lågprisflygbolag. 

 

Ta dig till Krabi eller Trang från Bangkok

Flyg: Det smidigaste sättet att ta sig från Bangkok till Koh Lanta på är att flyga till Krabi eller Trang och ta en transfer därifrån. Priserna på inrikesflyg varierar beroende på hur långt i förväg du bokar men du kan räkna med att betala 1200-4000 baht för en enkelresa med AirAsia. Observera dock att AirAsia flyger från Don Mueang-flygplatsen och inte från Suvarnabhumi där de flesta internationella flyg landar. Vill du slippa transfer mellan flygplatserna så välj att flyga inrikes med Thai Airways eller Bangkok Airways.

AirAsia och Nok Air har börjat sälja biljetter där både flygresa och transfer till Saladan på Koh Lanta ingår. Priset brukar vara något dyrare än om man bokar flyg och minivan separat men det är ett smidigt sätt att komma till Koh Lanta utan att behöva förboka minivan, vilket kan vara knöligt, och billigare än om du åker taxi. 

Tåg: Krabi har ingen tågstation men du kan ta tåget från Bangkok till Trang. Resan tar ca 15 timmar och det finns ett par avgångar per dag att välja mellan. Vi rekommenderar nattåget med liggplats i 2:a klass så att du kan sova största delen av resan.

Det är kul och intressant att resa med tåg i Thailand eftersom du får uppleva hur de flesta thailändare reser. Det är bekvämt i och med att du kan promenera omkring i vagnarna och har gott om utrymme i sätet (i varje fall i 1:a och 2:a klass). Med jämna mellanrum kommer det försäljare som säljer mat och dryck och det är lätt att komma i samspråk med sina medresenärer.

Det är populärt att resa med tåg i Thailand så biljetterna kan ta slut snabbt, speciellt kring högtider och semestrar, så det är säkrast att boka biljett några dagar i förväg, eller veckor om du vill resa vid någon högtid.

Biljetterna kostar mellan 400 och 1600 baht för en enkel resa. 

Buss: Det säkraste och mest pålitliga sättet att ta sig med buss till Krabi är att åka från den södra bussterminalen (Saai Taai) i Bangkok. Om du bor i området kring den berömda Khao San Road i Bangkok så vet du att det finns en mängd privata resebyråer som erbjuder billligare bussbiljetter till Krabi men VAR FÖRSIKTIG då många turister som åkt med dessa bussar blivit bestulna.

Resan från Bangkok till Krabi tar ca 12 timmar och det finns flera olika bekvämlighetsklasser på bussarna. Ett populärt alternativ är att ta Super VIP-nattbussen där du kan sitta i säten som går att fälla nästan ända ner i 180-graderläge så att du kan sova hyfsat bekvämt under resan. Men se till att ha något varmt att lägga över dig så att du tål kylan av luftkonditioneringen som brukar stå på för fullt. Bussarna i Thailand har oftast toalett ombord och chauffören stannar med jämna mellanrum för matpaus. Om du har tur (eller otur) så kan du även få se film eller lyssna till populära karaokesånger.

 

Ta dig till Krabi eller Trang från Kuala Lumpur

Flyg: Du kan flyga billigt från Kuala Lumpur till Krabi med AirAsia. Resan tar ca en och en halv timme och det är den snabbaste och smidigaste resvägen. En enkelbiljett kan kosta från 1 700 baht och uppåt eller billigare om du prickar in någon av deras kampanjer.

Buss: Om du väljer att åka buss från KL till Krabi kommer du att resa nattetid. Första sträckan går från Kuala Lumpurs busstation, över den Thai-Malaysiska gränsen och efter ca 10 timmar kommer du fram till Hat Yai. I Hat Yai byter du till minivan och fortsätter till Trang eller Krabi vilket tar 3-5 timmar. Hoppar du av i Trang får du den kortaste resan. Det går bussar dagligen från Kuala Lumpur och en enkelbiljett till Hat Yai kostar ca 500 baht. I Hat Yai finns det en uppsjö av resebyråer som säljer biljetter till Trang eller Krabi för 200 - 300 baht.

Tåg: Det går tåg mellan Kuala Lumpur och Hat Yai dagligen. Du kan till exempel ta nattåget som åker från KL på kvällen och ankommer Hat Yai på morgonen, ca 13 timmar senare. Det finns flera klasser att välja mellan. I första klass åker du i en tvåpersonerskupé. Mat och dryck finns att köpa på tåget.

Det finns ingen station i Krabi utan den närmsta stationen är Trang vilket betyder att resande från KL får byta tåg i Surat Thani och åka tillbaka söderut till Trang.

 

Åk till Koh Lanta från Krabi

Du har tre resesätt att välja mellan för resan mellan Krabi och Koh Lanta - minivan, privat taxi eller båt.

Om du kommer landvägen kommer du även att behöva åka med en bilfärja för att komma ut till Lanta Yai. Färjan ligger ungefär en timmes bilresa från Krabi flygplats. Ibland kan det vara lång kö till bilfärjan vilket gör att din restid kan bli längre än beräknat. Så om du anländer till Krabi flygplats efter kl. 20:00 eller har ett flyg att passa innan 11:00 så kan det vara säkrare att bo en natt i Krabi, eller boka transfer med speedboat.

Taxi: Det här är det smidigaste och bekvämaste resvalet. Du kan boka taxi på flygplatsen, via ditt boende, eller genom att fylla i boendebokningsformuläret på vår boendesida. En privat taxi kostar ca 2 500 - 3 000 baht och resan tar ca 2-4 timmar beroende på köerna vid färjan.

Buss och minivan: Ett billigare alternativ är att hoppa på lokalbussen från flygplatsen till Krabi Town, den går varje halvtimme, och sedan ta minivanen från Krabi till Koh Lanta. Totalpriset blir ca 350 baht och du kan köpa båda biljetterna på flygplatsen. Det här alternativet tar dock lite extra tid eftersom du behöver åka in och ta minivanen i Krabi Town som ligger i motsatt riktning från Koh Lanta från flygplatsen räknat.

Det går dock att förboka minivanen så att den hämtar upp dig på flygplatsen och du slipper åka in till Krabi och byta. Minivanen måste förbokas (0816063591) och kostar ca 250 baht. Chauffören släpper av dig på ditt boende, i alla fall om du bor på eller norr om Klong Nin. I annat fall kostar det 100 baht extra.

Passagerarfärja: Om du anländer till Krabi på morgonen och vill få en mer avkopplande och vacker resa kan du ta passagerarfärjan som går från Klong Ji Rad Pier, ungefär 5 km från Krabi Town. Färjan avgår dagligen i högsäsong kl. 11:00 och ankommer Saladan ca två timmar senare. Vid piren i Saladan möts du av mängder av tuk tukförare som kan köra dig till ditt boende om du inte redan har förbokat transfer med ditt hotell. Färjeresan kostar ca 550 baht men om du inte är slipad förhandlare så kan tuk tuk resan från piren bli onödigt dyr eftersom alla förare vet att nyanlända inte har koll på priserna.

Speedboat: Om du vill komma fram extra snabbt, till exempel om du har ett flyg att passa, så kan speedboat vara ett bra alternativ. Den kostar från ca 1 800 baht per person, om ni är minst 2 personer som reser, annars 3 600 baht, så speedboat är mindre budgetvänligt om du kommer ensam. Priset inkluderar resa med lufkonditionerad minivan mellan flygplatsen och första färjepiren, den 15 minuter långa speedboatresan, och slutligen transfern från piren på Lanta Yai till ditt hotell. Den totala restiden är ca en och en halv timme och du behöver boka i förväg.

 

Åk till Koh Lanta från Trang

Privat minivan/taxi: Den lättaste och smidigaste sättet att ta sig mellan Trang och Koh Lanta på är att boka en privat minivan eller taxi. Beroende på var du bor på Koh Lanta så kostar resan mellan 3 500 - 3 700 baht och tar ca 3,5 - 4,5 timmar beroende på köerna till bilfärjan.

Buss/minivan: Det går ingar reguljära minivanbussar från Trangs flygplats till Koh Lanta utan du behöver förboka den här typen av transport. Antingen via en resebyrå i Trang eller på Koh Lanta. Priset är ca 350 baht och minivanbussarna avgår i stort sett varje timme dagtid. Resan från Trang till Koh Lanta tar ca tre till fyra timmar.

 

Åk till Koh Lanta från Phuket

Privat minivan/taxi: Återigen så är det lättast och smidigast att boka en taxi som kör hela vägen från Phuket till ditt boende på Koh Lanta. Du behöver senast åka från Phuket vid 17:00 för att hinna med sista bilfärjan till Koh Lanta som går ungefär vid 22:00. Restiden från Phuket till första färjan är ca 4 timmar, sedan tar det ytterligare 30 minuter därifrån till Koh Lanta Yai. Priset är ca 4 000 - 5 000 baht.

Buss/minivan: Ett billigare alternativ är att ta minivanbussen som kostar ca 400 baht från flygplatsen, eller ca 250 baht från Phuket Town. De kör varje timme men släpper inte av dig vid ditt boende på Koh Lanta utan du får gå av på busstationen på Klong Dao Beach och ta tuk tuk därifrån. 

Passagerarfärja: En vackrare och mer avkopplande resa får du om du tar passagerarfärjan som går från Ratssada piren en bit utanför Phuket Town. Färjorna går två gånger per dag, 08:30 och 13:30 och resan tar ca 4 timmar. Oftast med ett kort stopp på Phi Phi. Priset är ligger på 700 - 1 000 baht beroende på var du köper biljetten och din förhandlingsförmåga. Du anländer till hamnen i Saladan där du kan ta en tuk tuk till ditt boende eller möta upp din transfer om du förbeställt sådan via ditt hotell.

Viktigt: Passagerarfärjor och speedboats kör bara under högsäsong, november - april.
Om du planerar att anlända under lågsäsong så får du åka landvägen, men då är köerna kortare så du kommer ändå snabbt fram.

Några användbara länkar
www.lantapocketguide.com
www.amazinglanta.com
www.yourkrabi.com

Hur du reser till Koh Lanta

Väntar på flyg
Thailand-Train-Information.jpg.webp
2E769474-757E-4F8C-8065-8D8874F9A28A.jpeg
bottom of page