top of page
Sök
  • Skribentens bildLILS

Loy Krathong: Thailands ljusfestival


Loy Krathong

Loy Krathong, eller "Festival of Lights", är ett av Thailands mest charmiga och vackra firanden. Denna magiska festival äger rum på fullmånsnatten i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern, vanligtvis i november. Det är en tid att visa respekt för vattenandarna, ge tack, och släppa taget om det senaste årets bekymmer.


Namnet "Loy Krathong" kan översättas som "att flyta en korg", vilket perfekt beskriver hjärtat av denna festival. Människor skapar små, utsmyckade flottörer, kända som "Krathongs", och sätter dem flytande på floder, kanaler och sjöar. Dessa Krathongs är dekorerade med ljus, rökelse, blommor och till och med små mynt. Man tror att genom att göra detta släpper du negativitet och otur och ger plats för ny och positiv energi.


En av de roligaste delarna av Loy Krathong är att skapa din egen Krathong. Människor använder bananblad och andra naturliga material för att tillverka dessa vackra små flöten. Du kan hitta stationer för att tillverka krathong på många offentliga platser, där du kan vara med på det roliga.


När solen går ner och månen går upp samlas människor nära vattendrag för att sätta sin Krathong i vattnet. Det är en fascinerande syn att se de fladdrande ljusen på vattnet, och tron ​​är att denna handling kommer att hjälpa till att tvätta bort otur och skapa lycka för framtiden.


Förutom Krathongs kommer du ofta att se fyrverkerier och papperslyktor skjutas upp på natthimlen. Lyktorna, som kallas "khom loi", symboliserar frigörandet av ens problem och bekymmer till himlen.


Traditionell thailändsk musik och dans: Många platser har också traditionell musik och dansuppträdanden, vilket bidrar till den festliga atmosfären. Det är ett utmärkt tillfälle att uppleva Thailands rika kultur.


Utsökt mat! Inget firande i Thailand är komplett utan utsökt mat. Du kan smaka på ett brett utbud av thailändska rätter från gatuförsäljare och restauranger. Glöm inte att prova den söta och krispiga "roti" desserten!


Loy Krathong är en hyllning till enhet och tacksamhet. Det är en tid då människor möts, oavsett bakgrund, för att hedra sin naturliga omgivning och framföra sitt tack. Denna festival är inte bara vacker utan också en underbar påminnelse om vikten av harmoni med naturen och varandra.


Om du någonsin har möjlighet att vara i Thailand under Loy Krathong, missa inte chansen att delta i denna magiska festival. Du kommer att skapa bestående minnen och vara en del av en tradition som har firats i århundraden. Det är ett vackert sätt att uppleva värmen och kulturen i Land of Smiles.


34 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page