top of page

Koh Lanta

Om du letar efter ett kul ställe att läsa thailändska på, där du också har alla möjligheter att spendera lata stunder på vackra stränder, uppleva snorkling och dykning i världsklass, lära dig att laga dina thailändska favoritmaträtter och kanske även träna för att bli thaiboxare, då kan Lanta International Language School på Koh Lanta vara rätt ställe för dig. 

Belägen i en skärgård bestående av 52 öar och omgiven av det smaragdgröna Andamanhavet är Koh Lanta en bit av paradiset. Att ön ligger mitt bland de 15 öar som utgör Koh Lantas marina nationalpark gör bara läget ännu bättre.

Endast en och en halv timmes resa från Krabis internationella flygplats, eller en kort båttur från närbelägna Phuket och Phi Phi, utgör Koh Lanta en av de minst exploaterade öarna i södra Thailand. När du anländer hit blir du välkomnad av de vänliga lokalborna som, till skillnad från många andra mer kommersialiserade öar, är genuint glada att ta emot dig och hjälpa dig med allt du behöver för att din vistelse på den här vackra ön ska bli så bra att du kanske aldrig vill åka härifrån. 

Trots att Koh Lanta är en ganska stor ö som sträcker sig 22 km från norr till söder och 6 km från öster till väster och med ett innevånarantal på ca 20 000 människor, så känns ön ändå personlig och hemtrevlig. Framför allt beroende på att myndigheter och olika organisationer medvetet satsar på att minimera den negativa inverkan turism kan ha bland annat genom att begränsa möjligheterna till bygglov. Detta betyder att du inte hittar höga hotellkomplex längs stränderna. Istället finner du väl genomtänkta boutique resorter som erbjuder mycket mer avskildhet, och långa sandstränder med få solstolar så att du kan njuta av långa promenader i sanden utan att behöva kryssa mellan stolar och parasoll.

Om du går ut under tidig morgon kan du vara den enda utlänningen på stranden och det här är också en bra tidpunkt om du vill ta del av vad lokalbefolkningen gör till vardags. En av de bästa sakerna med restriktionerna är att du kan njuta av en dag på stranden utan att bli besvärad av horder av försäljare i och med att strandförsäljning är förbjudet på Koh Lanta.

Koh Lanta är också en av de sista öarna där du kan hyra en billig bambubungalow på stranden och somna (efter att ha festat på någon strandbar) till det avkopplande ljudet av mjuka vågor som rullar upp över sandstranden. Vilka krav eller budgetbegränsningar du än har så kan du hitta något som passar dig här på "Lovely Lanta" som ön kallas i folkmun

 

Tidigt viktig ö för internationell handel och sjönomader

Koh Lanta har historiskt sett varit en viktig mellanhamn för kinesiska och arabiska handelsfartyg på resa till och från Phuket, Singapore och Penang. I den numera pitoreska Gamla Stan låg den största hamnen och här var förr Koh Lantas kommersiella centrum. Ättlingar till de kinesiska handelsmännen och sjönomaderna (Chao-Le) som tillhandahöll varor från närområdet bor fortfarande i huvudsak i Gamla Stan.

Nuförtiden är dock gummiträdsodling, fiske, räkodling och turism de viktigaste inkomstkällorna för Koh Lanta. De gamla traditionella trähusen som byggts på pålar i vattnet har gjorts om till restauranger som sträcker sig ut över det lugna havet på Koh Lantas östkust. Som gäst kan du vila ögonen på de vackra öarna i nationalparken och se ända till trangprovinsens djungelbeväxta kustlinje. 

 

Ett varmt välkomnande

Tropiskt och fuktigt är de ord som bäst beskriver klimatet i Thailand, vilket ju också är främsta orsaken till att så många kommer hit från mindre behagliga klimat i andra länder. Temperaturen varierar mellan 28-34 grader på dagarna och något svalare kvällstid. Men oroa dig inte för att få värmeslag, LILS och de flesta hotell använder luftkonditionering för att sänka temperaturen. Havstemperaturen sjunker sällan under 28 grader vilket betyder att du kan bada hur länge som helst utan att frysa.  

Klimatmässigt är den bästa tiden att besöka Koh Lanta mellan oktober och maj, vilket också är den huvudsakliga turistsäsongen. Oktober till januari är de svalaste månaderna. I februari stiger sedan temperaturen allt eftersom fram till april som är årets varmaste period. Turligt nog inträffar det thailändska nyåret "Songkran" där man slänger kallt vatten på varandra i april. Songkran är den största högtiden i thailand och väldigt rolig att vara med och fira. 

Maj till oktober är "regnsäsong" men låt dig inte luras av namnet. Visst regnar det men vanligtvis bara under några dagar i taget och då oftast i korta intensiva skurar. Om du tycker om lugna platser med få turister kan regnsäsongen vara perfekt för dig. Färre turister betyder också lägre priser och fler alternativ. Vissa hotell och restauranger stänger under lågsäsong men det behöver inte vara dåligt. Lågsäsongen är minst lika bra, om inte bättre, om du vill ägna dig åt studierna och uppleva natur och människor i ett lugnare tempo.

 

Orörd natur

Koh Lanta har en fantastisk och till stora delar orörd natur. Du kan uppleva urtida tropisk djungel med porlande bäckar och apor i de vilda bananträden, kalkstensgrottor med vindlande tunnlar och underjordiska dammar, stupande berg och kilometerlånga stränder, hisnande solnedgångar och stilla kajakfärder i mangroveskogens kanaler. 
 

Levnadsomkostnader

På Koh Lanta är mat fortfarande relativt billigt om man jämför med våra systeröar Phuket och Samui. Det går att hitta lokala familjerestauranger där en tallrik ris med curry kostar 40 baht, men förvänta dig inte förstklassig service på dessa ställen. De flesta thairestauranger erbjuder en stor variation av rätter för 50-100 baht per styck.

Om du vill äta västerländsk mat får du betala mer eftersom många ingredienser måste importeras. Bli inte förvånad om rätterna inte smakar som hemma, här får du den thaländska versionen av dem.

Du kan hyra moppe på Koh Lanta för 2500-5000 baht per månad, eller 200-300 per dag beroende på hur bra du är på att pruta. 

Tvätt kan du lämna in och få tvättad och struken för 30-50 baht per kilo.

bottom of page