top of page
Sök
  • Skribentens bildLILS

Möt Urak Lawoi: Väktare av antika sjöfartstraditioner


Urak Lawoi

"Urak Lawoi, som betyder 'havsfolk', har fått sitt namn från 'Urak' som betyder 'folk' och 'Lawoi' som betyder 'hav'.


Deras sätt att leva var/är djupt kopplat till havet, med båtar som fungerade som deras hem. De har bosatt sig i provinserna Satun, Krabi och Phuket. Deras första bosättning var i ett område känt som "Satak", som vi kallar Koh Lanta. Koh Lanta anses ofta vara hjärtat av Urak Lawoi-samhället.


Urak Lawois unika sätt att leva är nära knutet till havet. De har fört vidare kulturell visdom genom generationer, vilket gör det möjligt för dem att använda och bevara naturresurser på ett hållbart sätt. En viktig del av deras kultur är 'Pla Jak Boat Floating Ceremony', utförd för att avvärja olycka och skicka deras förfäders andar tillbaka till 'Kununghirai', som tros vara deras hemland.


Förr i tiden bodde Urak Lawoi-folket i bergskedjan Kununghirai längs kustområdet i delstaten Kedah (Sai ​​Buri). Med tiden vågade de sig ut i thailändska vatten i Andamansjön.

I början levde de en nomadisk livsstil och använde träbåtar som sina bostäder och fordon. De använde kajaker eller halmtak för skydd på båtarna eller skapade tillfälliga fäbodar på stranden under monsunsäsongen.


Deras överlevnad berodde på deras färdigheter i att segla runt öarna, och då och då kom de iland för att leta efter vilda resurser. Men deras primära källa till näring kom från att jaga marina djur med enkla verktyg som harpuner och krokar. De hade den anmärkningsvärda förmågan att dyka djupt och spjut fiska, fånga hummer med sina bara händer och samla skaldjur från havsbotten.


Idag kan du hitta Urak Lawoi-folket bosatta på olika platser, från Koh Siray, Rawai Beach, Laem La Nuea och Ban Sapam i Phuket, till Koh Phi Phi, Koh Jum, Koh Pu, Koh Wai och Koh Lanta Yai i Krabi-provinsen. De bor också i Koh Adang, Koh Lipe, Koh Bulon och Koh Rawi i Satunprovinsen.


Deras kultur kretsar kring att hedra sina förfäders andar, och de tror på det övernaturligas inflytande på deras sätt att leva. "Tho Mor" spelar en central roll i genomförandet av olika ritualer, inklusive båtens flytande ceremoni och löftesceremoni.


En av de mest betydelsefulla ritualerna bland Urak Lawoi-folket är "Ari Pajak"-båtens flytceremonin, som hålls två gånger om året under den 6:e och 11:e månaden. På denna speciella dag på stranden ser/hör du tamburiner, sång och dans och en rad festligheter. Det är en tid av glädjefyllt firande, när de samlas för att ta bort otur från sitt samhälle och fira sina viktiga kulturella traditioner."
3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page