top of page

Visuminstruktioner för studenter på LILS

Senast uppdaterad: 11juni, 2023.


Ansökningsinstruktioner (2023)
De flesta av våra studenter väljer mellan nedanstående fyra visumalternativ för att få vistas lagligt i Thailand. Visumalternativen går inte att kombinera utan du måste välja ett.
 

 1. ​​Inget visum alls - Svenska medborgare får vistas i Thailand i 30 dagar utan visum. Du kan förlänga detta uppehållstillstånd med ytterligare 30 dagar på ett immigrationskontor i Thailand. Vissa flygbolag kräver att man ska ha en utresebiljett från Thailand inom 30 dagar för att släppa ombord passagerare utan visum så kolla detta innan du reser, om du hade tänkt stanna längre tid än 30 dagar. 

 2. Turistvisum - Det finns två sorters turistvisum till Thailand; Single Entry och Multiple Entry. Ett Single Entry-visum gäller i 60 dagar och kan förlängas på ett Immigrationskontor i Thailand med ytterligare 30 dagar. Med ett Multiple Entry-visum får du resa in i Thailand hur många gånger du vill under ett halvår och vid varje inresa få stanna max 60 dagar i landet. Du måste alltså göra en resa till gränsen minst var 60:e dag. Ansöker du om turistvisum så ange att du ska turista, inte att du ska studera i och med att ambassadpersonalen då kan begära alla papper som krävs för studentvisum.

 3. Studentvisum - det här är alternativet för dig som är ute i god tid och kan betala kursavgiften innan CSN betalar ut studiemedlen. Processen för studentvisum är lite komplicerad, kontakta oss så kan vi skicka mer information till dig.

 4. Non-Immigrant O (Spouse/Family) - denna visumtyp kan du som har anknytning till Thailand ansöka om. Till exempel om du har en thailändsk förälder, är gift med en thailändare eller har barn med en thailändsk medborgare. Du behöver bevisa din anknytning till Thailand så kolla upp med ambassaden eller konsulatet vilka dokument du behöver ha med dig vid din visumansökan.

 

Gå in på https://www.thaievisa.go.th/ för att få mer information om vilka dokument som krävs för de olika visumen och om du är berättigad att ansöka om ett e-visum.

Det officiella namnet på studentvisum i Thailand är “Non-Immigrant ED visa”, eller “ED-visum” om man vill säga det lite snabbare. ED-visum utfärdas för studenter och är ämnade att gälla under den tid du studerar. Du kan åka in i Thailand på ett studentvisum innan din kurs börjar men helst inte mer än 45 dagar i förväg. Om du skulle hitta ett arbete i Thailand så behöver du byta visum till ett Non-Immigrant B visum eftersom det är förbjudet att arbeta i Thailand på ett studentvisum.

Du kan inte ansöka om ett studentvisum i Krabi utan det måste göras på en thailändsk ambassad eller ett konsulat utanför Thailand. De flesta av våra studenter ansöker i Vientiane (Laos) eller i sina hemländer.

De flesta thailändska beskickningar utfärdar endast ED-visum för en enda inresa, vilket kallas för Single Entry till skillnad från Multiple Entries där du kan åka in och ut ur Thailand hur mycket du vill. Om du har ett Single Entry-visum får du 90 dagar stämplat i passet när du reser in i Thailand. När de 90 dagarna har gått så behöver du göra en förlängning av ditt visum på immigrationskontoret i Krabi. Förlängningen gäller i ytterligare 90 dagar. För att få förlängningen behöver du ha bra närvaro på kursen (minst 80% rekommenderas).

Du får sedan fortsätta att göra 90-dagarsförlängningar på Krabi Immigration så länge din kurs varar, men dock max ett år totalt. Förlängningarna kan endast göras i Krabi i och med att skolan ligger här. Om du vill studera längre tid än ett år behöver du ansöka om ett nytt studentvisum utomlands.

Om du skulle lyckas få ett Multiple Entry ED Visa så får du 90 dagar stämplade i passet vid inresa i Thailand. Du behöver sedan lämna Thailand var 90:e dag för att få 90 nya dagar. Om du är osäker på skillnaden mellan en inresestämpel och ett visum så kolla med skolan så att du inte missar ett utresedatum av misstag.

VIKTIGT: Om du har ett Single Entry ED Visa så kan du inte åka ut ur Thailand utan att förlora ditt visum. Vill du vill resa utomlands men behålla dina resterande visumdagar behöver du göra ett Re-Entry Permit på ett Immigrations kontor innan du reser.

Förberedelser för ED-visum

Du behöver många papper för att få din studentvisumansökan godkänd. Börja därför förbereda din ansökan senast sex veckor innan du planerar att komma till Thailand.

Steg 1.

 

 • Tydligt foto av ditt pass.

 • Foto (max 6 månader gammalt) identiska fotografier av dig mot en ljus bakgrund. Ju mer välkammad och proper du ser ut desto bättre. Bär ingen huvudbonad.

 • Planerat ankomstdatum och planerat avresedatum, samt flygbiljett som du behöver ladda upp som ett dokument på sidan när du ansöker om visum. 

 • Hotell bokning, spara som pdf så du kan ladda upp det på sidan vid visumansökan. 

 • Ett ifyllt och underskrivet ansökningsformulär för din kurs på LILS (hämta formuläret på skolan eller be oss skicka det till dig via e-post) 

 • En ifylld och underskriven blankett: "Personal History Check" (hämta i receptionen eller få via e-post)

 • En ifylld och underskriven blankett: "Purpose for attending the course" (hämta i receptionen eller få via e-post)

 • Ett personbevis från Skatteverket, helst på engelska. (denna behövs endast ibland)

 • Kopia på avgångsbetyg eller motsvarande från gymnasium eller högskola/universitet. Ett betyg räcker - helst från din senast avslutade utbildning och helst på engelska. (denna krävs endast ibland)

 • Ett mejl som berättar var du planerar att ansöka om ditt ED-visum. Om du ansöker från utlandet, skriv även vilket datum du lämnar ditt land och adressen dit vi ska skicka dina dokument. Till exempel, "Jag planerar att ansöka om mitt ED-visum på det thailändska konsulatet i Göteborg, Sverige. Jag lämnar Sverige den 23 augusti.


Steg 2.
Betala kursavgiften för minst ett år (48 veckor) för Standardkursen eller tre månaders deposition för Intensivkursen. 

Steg 3.
När vi har fått dina papper och kursavgiften så ansöker vi om ett officiellt antagningsbevis från det thailändska utbildningsministeriet. De här momentet tar olika lång tid beroende på hur tjänstemännens arbetsbelastning ser ut. När antagningsbeviset är klart åker vi in till Krabi igen och hämtar det, bifogar fler papper från oss och mejlar allt till dig. 

När du har fått alla underlagen så är det dags att göra en visumansökan på thaievisa:

 • Gå till hemsidan https://www.thaievisa.go.th/

 • Skapa ett konto

 • Logga in till ditt konto och ha dokumenten redo.

 • Gör en ansökan online

 • Betala visumavgiften

 • Efter att ambassaden fått din ansökan tar det upp till 15 arbetsdagar för ansökan om alla dokument är med.

 • Du får ett mejl från Ambassaden när ansökan blivit godkänd. 

 

På thaivisa.go´s hemsida så kan du hitta en manual samt en video med all information du behöver för att ansöka diverse visum. 

VIKTIGT: Thailands visumregler ändras ofta och olika beskickningar tillämpar reglerna på olika sätt så vad som gäller på ett ställe behöver inte gälla på ett annat.

Handläggning för e-visa är ca 15 arbetsdagar. Handläggningen på ambassader och konsulat i länder gränsande till Thailand tar vanligtvis två dagar. Du lämnar in din ansökan på morgonen Dag 1 och hämtar ut ditt visum på eftermiddagen Dag 2. Tänkt på att du behöver boka tid på ambassaden eller konsulatet före avresa.

Steg 4.
När du reser in i Thailand på ett studentvisum så får du 90 dagar stämplade i ditt pass. Kom ihåg det datumet. Om du har ett Single Entry-visum och behöver göra en förlängning så påminn oss ca en månad innan dina 90 dagar gått ut så vi kan börja förbereda alla papper som krävs för din förlängning. 

Om du har ett Multiple Entry-visum så behöver du åka ut ur Thailand var 90:e dag. 10 minuter i ett annat land (tex Malaysia) räcker. Det finns organiserade "visa run"-turer från Koh Lanta till malaysiska gränsen så du behöver inte flyga ut och in.

 

 

Ditt ansvar 

Det är ditt ansvar att hålla koll på dina visumdagar. Är du osäker på skillnaden mellan en inresestämpel och ett visum så kolla med skolan så att du inte missar ett utresedatum av misstag. Om du vistas längre tid i Thailand än visumet tillåter får du betala böter på 500 - 20 000 THB till Immigration, bli svartlistad från att komma in i Thailand i 1-10 år eller bli skickad till "Immigration Detention Center" vilket liknar ett thailändskt fängelse. 

Det är också ditt ansvar att se till att skolan får alla papper som behövs för din visumansökan i god tid så att vi hinner förbereda alla dokument som behövs. Om vi behöver göra en akut ansökan/förlängning/re-entry åt dig tar vi ut en akutavgift på 2000 THB för att täcka våra utgifter.

bottom of page