top of page
Anne Adams-5.png

Namn: Veronika Persson
Ålder: 19
Nationalitet: Svensk/Thai
Kurser: Intensive - Beginner Level 1 to Proficient Level 3 (ett år)

 

>> Varför vill du lära dig thailändska?
Allt började med att jag tittade på en videoblogg om en tjej som skulle till Japan för att studera japanska. Jag ville verkligen göra något liknande och eftersom min mamma är thailändska
 var det lätt att välja Thailand som mitt resmål. Min mamma å andra sidan var skeptisk till mitt beslut till att börja med. Jag tror att hon var orolig för mig eftersom det här skulle bli första gången jag skulle lämna hemmet för att bo i ett annat land. Men hon följde med mig för att kolla skolan och eftersom Koh Lanta är en säker plats och skolan klarade hennes inspektion gick hon med på att jag skulle börja. Nu, ett år senare, är hon stolt över mig.

>> Då kunde du lite thailändska innan du började på kursen?
Ja, jag kunde prata som ett thailändskt barn men jag kunde inte läsa eller skriva. Även om jag kunde grunderna valde jag att börja på nybörjarnivå 1 eftersom jag hade många luckor i min thailändska och jag ville inte skynda mig igenom att lära mig läsa och skriva. Efter att ha genomfört alla kurser kan jag prata och diskutera som en vuxen. Jag har besökt mina thailändska släktingar var tredje månad under mitt år i Thailand och varje gång är de så förvånade över hur mycket min thailändska har förbättrats. De säger att jag använder ett så sofistikerat språk.

>> Har du lärt dig mer om den thailändska kulturen?
Min mamma har liksom uppfostrat mig i ett thailändskt hem men i det svenska samhället så jag visste ganska mycket om den thailändska kulturen redan innan jag kom hit. Jag har alltid försökt ta de bästa delarna av båda kulturerna. Jag gillar det thailändska sättet att ta hand om din familj och respektera dina föräldrar. Mina svenska vänner använder ibland ett väldigt oartigt och respektlöst språk mot sina föräldrar men jag kunde aldrig göra det. Det skulle kännas väldigt fel. Jag försöker hjälpa mina föräldrar så mycket jag kan. Till exempel lagar jag middag till min pappa varje dag.

En annan sak som jag gillar med den thailändska kulturen är vikten av att klä sig och bete sig bra. Här är det inte coolt att vara oförskämd eller att inte bry sig som många unga i Sverige tror. Å andra sidan är det lättare att prata och skämta om känsliga ämnen i Sverige då det är ok att prata öppet om allt. I Thailand måste jag vara mer försiktig.

>> Hur skulle du beskriva kurserna?
Nybörjarkursen, alla tre nivåerna, ger dig en bra grund för det thailändska språket. Du kan ha enkla konversationer i många olika ämnen. Medelkursen fördjupar dina kunskaper. Det är då du verkligen lär dig hur du uttrycker dig själv. I de avancerade och skickliga kurserna behöver du studera och prata som en vuxen.

>> Vad är det bästa som har hänt under det här året?
Min personliga utveckling. Tidigare var jag väldigt blyg men nu vågar jag göra mycket mer. Jag kan prata thailändska med vem som helst och det stör mig inte om jag gör fel. I början saknade jag mitt hem och mina vänner så mycket. Jag hade konstant hemlängtan och jag insåg hur mycket jag var beroende av dem. Men så fick jag riktigt bra vänner här som hjälpte mig att känna mig hemma på Lanta också. Om jag är ledsen finns det alltid någon att prata med som känns bra. Nu vet jag att jag kan känna mig hemma på mer än ett ställe.

>> Vad är det värsta som har hänt under det här året?
Mitt visa run till Singapore. Det var första gången jag var helt ensam i ett främmande land. Personalen på ambassaden var verkligen ovänliga och jag kände mig obekväm hela tiden.

>> Vad tycker du om Koh Lanta?
Det är en fantastisk ö för att lära sig thailändska eftersom det inte finns för många distraktioner. Ändå finns det massor av saker att göra. Till exempel måste du besöka nationalparken och stränderna i söder, de är underbara. En annan sak som måste göras är snorklingsresan till Koh Haa, missa inte den! Och när du är klar gå till Lanta Seafood i Saladan och mumsa på deras fantastiska skaldjursrätter. De lagar mat snabbt så det är det bästa stället att gå till när du är riktigt hungrig.

>> Vad skulle du säga till personer som funderar på att söka till en kurs på LILS?
Även om du är tveksam till att ansöka – gör det bara! Det är alltid bra att kunna ett annat språk. Varje vecka kommer du att lära dig så mycket och skolan är liten så du kommer aldrig att känna dig ensam. Oroa dig inte för att inte skaffa vänner. 

bottom of page