top of page

Vår historia

2006 öppnade Lanta Learning Centre, ett studiecenter för svenska studenter som läste högskole- och komvuxkurser på distans. LLC höll även kurser i thailändska för små grupper av intresserade västerlänningar. Traditionella metoder användes med en enkel kursbok och en lärare som listade ord och meningar framme vid vita tavlan.

Kurserna blev en otroligt frustrerande upplevelse, både för eleverna och läraren eftersom eleverna lärde sig väldigt långsamt och med mycket vånda. 80% av eleverna hoppade av kurserna innan avslutningsdagen och när den dagen väl kom, så slutade läraren också och flyttade till Phi Phi.

Paula Westberg som startat Lanta Learning Centre insåg att om eleverna skulle kunna lära sig thailändska och lärarna tycka om att undervisa dem så behövde undervisningsmetoderna förändras radikalt. Hon började söka efter metoder som både skulle vara effektiva och roliga att jobba med. Eftersom hon hade en magisterexamen i utbildningsdesign så visste hon var hon skulle leta.

Efter att ha studerat undervisningsmetoder och forskningsresultat i flera månader så hade Paula ett första utkast till en nybörjarkurs som skulle låta både studenter och lärare ha kul i klassrummet. Hon hade också gjort allt pappersarbete som krävs för att öppna en riktig skola (i Thailand behöver man en skollicens om man vill undervisa fler än sju elever) och döpt den till Lanta International Language School. Men hon hade fortfarande ingen lärare.

Vid samma tid så hade Ninnete Surarat (Ying), skolans nuvarande huvudlärare, tröttnat på sitt arbete som hotellreceptionist och kom förbi den nya skolan för att se om det fanns några lediga tjänster. Paula tyckte att Ying hade de perfekta förkunskaperna och personligheten för en lärartjänst och Ying tyckte att det lät som en intressant utmaning att vara med och utveckla något helt nytt. De började testa den nya kursplanen tillsammans.

De bjöd in grupper av turister och långtidsboende utlänningar på Lanta som teststudenter och för varje grupp så förbättrade de kursplanen. Effektiva metoder som studenter och lärare gillade behölls medan övriga metoder togs bort. Efter att ha läst, planerat och testat under mer än ett år hade Ying och Paula hittat en lyckad kombination av metoder och skolan öppnade för betalande studenter i september 2008.

Under de efterföljande åren fortsatte Ying och Paula att förbättra undervisningsmetoder och kursmaterial. De utvecklade också en lärarutbildning som säkerställde att alla nyanställda lärare snabbt lärde sig den unika kombinationen av undervisningsmetoder som nu blivit kännetecknet för Lanta International Language School.

När covidpandemin kom 2020 kunde skolan inte längre hålla öppet i och med att undervisningemetoderna kräver klassrumsinteraktion vilket inte tilläts av thailändska myndigheter.

2023 har Thailand tagit bort alla restriktioner och Lanta International Language School kan öppna igen. Denna gång med nytt ledarskap. Efter nästan 20 år flyttar Paula tillbaka till Sverige och familjen Isaksson tar över driften av skolan tillsammans med Ying som huvudlärare. De första kurser drar igång i september 2023.

ceremony3.jpg
bottom of page