top of page
3.png

Namn: Petra och Torsten
Ålder: 55 and 54
Nationalitet: Tysk
Kurs: Beginner Level 2 - Intermediate Level 2 (fem månader)

 

>> Varför vill du lära dig thailändska?
Efter att ha besökt Thailand flera gånger under de senaste 20 åren bestämde vi oss för att vi skulle vilja bo här permanent. Och vi tror att om man vill bo i ett annat land så måste man kunna språket. Det handlar om att visa respekt för sitt värdland. Men att kunna språket gör också saker så mycket enklare. Myndigheter kommer att behandla dig bättre och vi kan pruta och förhandla för att få bättre priser till exempel.

>> Kunde du någon thailändsk innan du började dina studier på LILS?
Ja, vi kunde en del thailändska, vi visste mycket om mat och hur man beställer många olika thairätter men förutom det kunde vi inte säga så mycket. Torsten hade studerat hos en thailärare i Tyskland men hon använde den traditionella thailändska undervisningsstilen. Vi hade helst varit med på kursen på LILS från start. Här går vi mycket snabbt framåt jämfört med det traditionella sättet att studera thailändska.

>> Hur skulle du beskriva dina språkkunskaper idag?
Petra: Jag brukar vara väldigt snabb när det kommer till att lära mig språk men jag har inte nått mina mål. Jag hade förväntat mig att vara mer flytande vid det här laget, men thailändska skiljer sig så mycket från alla andra språk som jag kan så jag antar att inlärningskurvan också är annorlunda. I början var jag för blyg för att prata thailändska i telefon men nu kan jag göra reservationer och boka biljetter utan problem.

Vårt liv här hade inte varit så lätt utan våra thailändska språkkunskaper, tillägger Torsten. Men vi är inte på en nivå där vi kan få riktigt nära thailändska vänner ännu, även om vi ofta är inbjudna att gå med på fester, firande och besöka våra thailändska vänners hemstäder tillsammans med dem.

Vi hade dock inte haft så bra språkkunskaper i Thai utan skolan. Jag tror att en månad i skolan motsvarar ett halvår på gatan att försöka fördjupa oss i språket, säger Torsten.

>> Hur skulle du beskriva de kurser du har gått?
Kurserna ligger mycket nära verkligheten att bo i Thailand. De tre modulerna i Intermediate; Familj, arbete och kultur, täcker det mesta du behöver i vardagen. De tre nybörjarkurserna ger dig alla verktyg du behöver för att dyka in i ämnena för medelnivå. Men du måste göra dina läxor och komma till lektionen. Vissa dagar är frustrerande eftersom kursen är utmanande men belöningarna är värda det hårda arbetet. När vi kan använda det nya ordförrådet utanför skolan och förstå mer än vi kunde tidigare, då övergår frustrationen till en riktigt bra känsla.

>> Vad tycker du om Koh Lanta som studieort?
Vi har alltid gillat Koh Lanta, sedan första gången vi kom hit för 18 år sedan, och det var lätt att fatta beslutet att vi vill bo här. Ön är så liten att vi kan ta oss till skolan inom några minuter och det finns inget som heter bilköer. Lanta är inte överutvecklat. Vi vill inte ha Starbucks och McDonalds, vi föredrar att ta köpa vårt kaffe och äta på restauranger som drivs av lokala familjer. Infrastrukturen är tillräckligt bra för västerlänningar, du kan hitta en mängd olika livsmedel från många länder och de lokala stormarknaderna har de dagliga sakerna du behöver köpa.

En annan anledning till att vi valde att flytta till Thailand är att vi använder det som bas för vidare resor i Sydostasien, Australien och Nya Zeeland. Vår dröm har varit att se världen och uppleva olika kulturer och nu har vår dröm gått i uppfyllelse! Vi har till och med haft chansen att träna för att bli mahouts (elefantryttare) här i Thailand vilket var en fantastisk upplevelse!

Men även om vi lever vår dröm och njuter av varje dag i våra liv, gör vi det på ett ansvarsfullt sätt. Vi bor i ett enkelt hus i thailändsk stil och spenderar våra pengar så att det gynnar lokalsamhället snarare än stora globala företag. Vi tänker på vad vi gör.

>> Vad gör du när du inte studerar?
Vi reser mycket och försöker tillbringa så mycket tid i det thailändska samhället som möjligt. Och då måste vi förstås ta itu med det praktiska kring skatter och hyresgäster då vi fortfarande har vårt hus i Tyskland. Vi är så glada att internet fungerar så bra! Vi har också många vänner som besöker oss och när vi inte studerar thailändska går vi onlinekurser för att lära oss nya saker, Photoshop och fotografi till exempel. Sedan njuter vi såklart av att ta spabehandlingar och massage, spendera tid på stranden och i naturen. Vi känner oss så privilegierade och tacksamma för att vi får bo här.

>> Vad skulle du vilja säga till personer som funderar på att söka till en kurs på LILS?
Du MÅSTE komma och du MÅSTE lära dig! Metoden är så bra och vill du lära dig thailändska bör du göra det i Thailand. Lanta är ett jättebra läge om du vill kombinera en trevlig miljö med att plugga. Du hittar mycket motiverade och erfarna lärare på LILS och de har en beprövad plan som fungerar! Men glöm inte den viktigaste delen, som är din egen insats och ansträngning. Du kommer att behöva göra jobbet för att komma någonstans. Men vi rekommenderar starkt alla som funderar på att lära sig thailändska att börja på LILS. 

bottom of page