top of page
8.png

Namn: Mikael Hanning
Ålder: 42
Nationalitet: Svensk
Kurser: Intensive - Beginner Level 1 till Advanced Level 2, (8 månader) 


>> Varför vill du lära dig thailändska?
Min främsta anledning till att jag vill lära mig thailändska är att jag vill flytta till Thailand när jag går i pension. Min flickvän är från Thailand och jag har två halvthailändska barn så jag har mycket som kretsar kring Thailand i mitt liv. 

>> Kunde du någon thailändska innan du påbörjade kursen? 
Jag kunde några ord, till exempel hur man beställer mat men jag kunde inte läsa eller skriva. Den första veckan på kursen var lätt men någonstans i vecka 2 eller 3 så hade jag ingen hjölp av mina förkunskaper längre.

>> Hur skulle du beskriva dina kunskaper i thailändska idag?
Nu kan jag prata nästan flytande. Jag hjälper till på ett internetcafé och på en resebyrå på helgerna och det är en fantastisk känsla att kunna kommunicera med thailändare på deras eget språk. Jag har lärt mig så mycket på så kort tid. Det är svårt att tro att för åtta månader sedan så kunde jag inte ens ha en enkel konversation på thailändska. 

Jag förstår thailändsk TV rätt bra, men radio är svårare, där pratar de så snabbt.

Jag tycker att det är svårare att läsa och skriva än att prata thailändska, men jag har egentligen aldrig varit bra på att läsa, varken på svenska eller engelska. Jag kan läsa enkla texter som meddelanden och barnböcker på thailändska men dagstidiningar är fortfarande för svårt, trots att min läsförmåga förbättrats mycket nu de senaste månaderna i Advanced. 

>> Hur skulle du beskriva kurserna?
Beginner-kursen är tuff eftersom du där måste lära dig grunderna i språket. Men när du väl har grunderna så är det så mycket lättare att fortsätta. Därför tyckte jag att Intermediate-kursen var lättare. Jag hade gjort grundjobbet och kunde bygga vidare på det. Advanced-kursen är också tuff men på ett annat sätt. Lärarna förväntar sig då att man ska ta mer ansvar för sitt eget lärande, till exempel genom att låta oss välja egna tidskrifter att läsa och presentera för de andra i klassen. Jag tror att den typen av undervisning kan vara svår för någon som inte har bra studieteknik. 

>> Har du varit uttråkad på lektionerna någon gång?
Nu måste jag tänka efter...nej aldrig. Eller, jo förresten, en gång gjorde vi ett projektarbete i Intermediate-kursen. Vi fick välja ett ämne, intervjua thailändare och sedan skriva en rapport om vad vi kommit fram till. Det var lite tråkigt för vi kom bara till skolan en timme per dag för att lämna in texter och få individuell handledning av läraren. Jag gillar att vara på lektionerna och träffa mina klasskamrater så det var enda gången jag var uttråkad. 

>> Vad tycker du om Koh Lanta?
Jag gillar Koh Lanta för ön är inte speciellt kommersialiserad. Jag har varit på Koh Samui och Phuket och jag skulle aldrig vilja bo där. Det är för intensivt. Lanta är lugnare och bra för studier. Min flickvä fick jobb här efter en eller ett par veckor så hon har också tyckt om att bo här. Nu vill företaget som hon jobbar för inte att hon ska sluta. De har erbjudit henne anställning både här och i Bangkok, så hon kanske kommer tillbaka och jobbar där när vi kommit tillbaka från vår semester i Sverige. 

>> Vad skulle du säga till någon som funderar på att ansöka till en kurs på LILS?
Du har bara en chans i det här livet - ta den oc kom hit och plugga ett år. Du kommer att ha en fantastisk vistelse. Det är tufft men du kommer att få se och uppleva så mycket. Gör det nu! Vänta inte tills du blivit äldre.

bottom of page