top of page
2.png

Namn: Anders Wassan Öman Bunpuckdee
Ålder: 23
Nationalitet: Thai/Svensk
Kurser: Beginner Level 3 (en 5-veckorskurs avklarad på 4 veckor)

>> Varför vill du lära dig thailändska?
Jag växte upp i Sverige och efter studenten så började jag arbeta på lager. Lönen var bra men arbetsförhållandena slitsamma. Jag jobbade natt och i 21 minusgrader och efter ett tag så reagerade min kropp på stressen och jag blev som en zombie.

Det var min väckarklocka! Jag ville inte fortsätta att leva på det viset. I och med att min mamma kommer från Thailand och jag har många släktingar där så bestämde jag mig för att se om jag kunde påbörja en karriär inom turismbranschen. Jag ansökte till en yrkeshögskoleutbildning med mycket praktik som jag gjorde på mina släktingars resort på ön Koh Samui i södra Thailand.

Den kunskap och erfarenhet jag skaffade mig där har hjälpt mig och min familj att starta vår egen resort -  Don Sak Garden. Det är ett fantastiskt ställe om man vill hitta lugn och mindfulness. Om du tycker om att vara i naturen så kan du vandra i djungeln eller paddla kajak på havet, du kan till och med få se rosa delfiner!

Medan jag var i Thailand så besökte jag även min morbror som arbetar som filmregissör. Han sa till mig att om jag vill bo i Thailand och om jag är beredd att jobba hårt så kan han hjälpa mig att få ett jobb inom filmindustrin. Men jag skulle behöva lära mig thailändska först. Ett liv och en karriär i Thailand kräver kunskaper i thailändska. Så det är därför jag lär mig språket. 

>> Kunde du någon thailändska innan du påbörjade din kurs på LILS? 
Ja, min mamma hade lärt mig grunderna i thailändska. Jag hade också bott hemma hos två lärare i nationalparken Pala-U i Hua Hin och studerat med dem. Så jag kunde definitivt göra mig förstådd men jag kunde inte skriva speciellt mycket.
 
>> Hur skulle du beskriva dina kunskaper i thailändska nu efter kursen?
Mina läs- och skrivkunskaper har förbättrats väldigt mycket! Mina Thai-lärare i Hua Hin undervisade på det traditionella thailändska viset som bygger på utantillinlärning. Innan jag började på LILS så kunde jag inte räkna ut tonerna när jag läste, men lärarna här förklarade på det speciella LILS-sättet vilket gjorde att jag snabbt förstod hur allt hänger ihop. Nu kan jag läsa med toner och jag vet varför konsonanter och tonmarkeringar kombineras på det sätt de gör.

Min förmåga att prata och förstå thailändska har också förbättrats. Lärarna här är jättebra på att uppmuntra alla att prata thailändska. Den skämtsamma atmosfären har gjort det roligt att prata på lektionerna. Det har mer känts som att vi har suttit på ett café och pratat som en grupp vänner. Jag och mina klasskamrater har haft jättekul medan vi lärt oss språket.

>> Hur skulle du beskriva Beginner Level 3-kursen som du nyss avslutat?
Lärarna har varit väldigt tillmötesgående och flexibla i sina sätt att se till att jag ska få ut så mycket som möjligt från kursen trots att jag inte har varit med i gruppen från första dagen. Samt att mina förkunskaper inte till 100 % stämmer med kursinnehållet i Beginner Level 1 och 2.

Men jag tror att det hade varit bättre att gå en tremånaderskurs. Under de två första veckorna på den här tropiska ön så njöt jag av strandlivet så mycket att jag nästan glömde att göra mina läxor. Efter det så fann jag mig tillrätta och fick in en bättre rutin för att hinna med allt. Om jag hade fortsatt på det här viset i två månader till så tror jag att mina kunskaper i thailändska skulle ha exploderat. 

>> Vad tycker du om Koh Lanta som plats för studier i thailändska? 
Koh Lanta passar mig perfekt, även under den lugna lågsäsongen. Jag tycker om den avkopplande atmosfären här. Den gör det lätt för mig att maximera mina dagar. Om jag kan inkludera studier i thailändska, en simtur i havet, träning, att äta gott och att träffa vänner på en dag så är den dagen fulländad i mina ögon och den kan inte bli bättre. Här kan jag ha många sådana dagar. 
 
>> Är det något speciellt du skulle rekommendera besökare till Koh Lanta att göra medan de är här? 
Spela strandvolleyboll i solnedgången och ta en morgonjoggingtur i soluppgången. Det är en fantastisk känsla att bara omslutas av den vackra naturen runt omkring dig, och medan du ändå är ute - passa på att träna dina språkkunskaper genom att prata med människor du möter. 

>> Vad skulle du säga till någon som funderar på att ansöka till en kurs på LILS?
Ta chansen! Fundera på vad du vill i livet. Skulle kunskaper i thailändska gynna dig och ta dig närmare självförverkligande? Om det skulle det så är Koh Lanta ett utmärkt ställe för att uppfylla den thailändska delen av dina mål. Många studenter på LILS har väldigt tydliga drömmar och mål i livet. Jag har lärt mig massor bara genom att prata med mina skolkamrater. De har gett mig motivation och idéer om vilka steg jag behöver ta för att ta mig dit jag vill. 

Och alla på skolan är så vänliga och hjälpsamma. Till exempel så erbjöd Henrik i Intermediate, som jag precis bara hälsat på, oss att låna hans bil när jag nämnde att jag och några kompisar ville åka till Krabi över helgen. Lärare Prae hjälpte oss att få bra pris på hotellrum. Det finns så mycket förtroende och positiva känslor här. Det är en av orsakerna till att jag redan planerar att komma tillbaka för att gå en till kurs senare. Så vi ses på LILS!  

bottom of page