top of page
Sök
  • Skribentens bildLILS

Urak Lawoi Pra Jak-båtceremoni


båtceremoni

Urak Lawois båttradition, känd som Pra Jak-båtceremoni, är en sällsynt och uråldrig sed i Urak Lawoi-samhället. Denna unika händelse äger rum på fullmånsdagarna under den 6:e och 11:e månmånaden, och samlar Urak Lawoi-folket för Pra Jak Boat-ceremonin på stranden. Denna ceremoni fungerar som ett sätt att skingra olycka och involverar sång och dans till de rytmiska melodierna från Rong Ngeng-låtarna.

Denna omhuldade tradition har gått i arv genom generationer och härstammar från Urak Lawoi-folkets tidigaste förfäder. När tiden för detta evenemang infinner sig återvänder de till sina hemstäder för att fira tillsammans med sina familjer.


Dagen före båtparaden:

På morgonen börjar männen att bygga en båt för ceremonin, de använder White Cheesewood-trä och Ra Gam-trä eftersom träet är ganska mjukt och lätt att arbeta med. Varje år byggs en ny båt, de byter byggare varje år, vilket skapar en årlig rotation. När de bygger båten börjar de med kölen, som är gjord av White Cheesewood-träd, och arbetar från fören (fram) till aktern (bak) innan de går vidare till de andra komponenterna.

Kvinnorna skapar sötsaker i sju olika färger och förbereder en betelnöt som offer till andarna vid deras förfäders helgedom. På eftermiddagen besöker de denna heliga plats och informerar andarna om det kommande firandet. Tor Mor kommunicerar med andarna på det gamla språket Urak Lawoi och bjuder in dem att delta i ceremonin med Urak Lawoi-ättlingarna.


Dag ett: Båtparad

Urak Lawoi-folket paraderar båten som är vackert dekorerad med blommor, flaggor och olika skulpturer. Denna parad är ett glädjefyllt tillfälle, alla klädda i livfulla färger och dansar vid sidan av båten. Öl och sprit är viktiga delar av festligheterna.

När de når ceremoniplatsen, går de runt helgedomen tre gånger med sin båt innan de placerar den på stranden. De spelar tre olika Rong Ngeng-låtar, under vilka de placerar nagelklipp, hår och mynt i båten. Detta symboliserar avlägsnandet av negativ energi från deras kroppar och att det överförs till båten. Efter tre Rong Ngeng-låtar tar modern musik över och den nya generationen dansar hela natten.


Vid högvatten, på kvällen, ägnar de sig åt en livlig vattenstänkaktivitet. De delar upp sig i två grupper, en i havet med behållare för att samla vatten och den andra på land. När vågorna rullar in öser de upp vatten och skvätter det mot gruppen på stranden.


Dag två: Ta båten till havet och Pa Dak pinne ceremoni.

I gryningen bär männen båten till havet, medan resten av samhället sjunger en sång för att sända iväg båten och så att båten tar med sig negativ energi. Vissa Urak Lawoi-folk söker också välsignelser från sina förfäders andar för att säkerställa lyckan för framtida generationer.

Männen transporterar båten med hjälp av en long-tail till mitten av havet innan de släpper den. De tror att om båten återvänder till stranden, betyder det att negativiteten återkommer till nästa Pra Jak-båtceremoni.


Ceremonin fortsätter och kulminerar med en Pa Dak-pinnar och en heligt vatten-ceremoni den sista natten. Pa Dak-pinnarna tas bort från den ceremoniella platsen och sätts runt byns omkrets och i byns centrum. Detta görs med tron ​​att pinnarna kommer att avvärja onda andar och förhindra att de kommer in igen.


Prajak-båten, tillverkad av White Cheesewood och Ra Gam-träd, är en betydelsefull symbol. Den representerar kärlet som transporterar själar, både människor och djur, till en annan värld. Vackert snidade Ra Gam-trästycken pryder båten, en fågel på fören som symboliserar To Burong, en förfader som kontrollerar regnet och vinden. Utskurna fisktänder representerar To Bigong, en förfader som var en haj, en orm som symboliserar Akhoberatai, en förfader som var en orm. Ra Gam-dockorna på båten bär på lidande och sjukdom hos varje familjemedlem och ber förfäderna att ta med sig lidandet och sjukdomen till Kununghirai. De som deltar i hela den flytande båtceremonin ses som individer som har överskridit lidande och sjukdom, med löfte om en framtid fylld av glädje och lycka.

0 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page