Idag hade vi en hel dags planerat strömavbrott på Lanta så vi bestämde oss för att göra om de sena förmiddagslektionerna till en matlagningskurs så vi kunde hålla till i receptionen som är lite svalare. Lärarna valde att gå igenom hur man gör som tam - papayasallad. Det är en av våra favoriträtter eftersom den är så smakrik - den är både stark, sur, söt och salt.
Många utlänningar tror att papayasallad inte innehåller någon papaya alls eftersom de inte kan hitta något av det oranga, saftiga och söta fruktköttet i rätten. Men anledningen till att de inte ser vad som är papaya är därför att vi använder omogen papaya och då är fruktköttet vitt och krispigt.
Som tam brukar vara en av de starkaste rätterna i thaiköket och thailändare kan ha i 10-20 chilifrukter i en enda sallad. Vissa utlänningar gillar att äta lika starkt som thailändare men många vill ha salladen lite mildare. Men trots att man ber om "inte starkt" så kan en thaikock ändå lägga i 3-5 chilifrukter eftersom det anses vara barnstyrka. Om du vill ha rätten svagare än så så är det bättre att specificera hur många chilifrukter du vill ha. Börja med en och testa dig fram tills du hittar din nivå.
En standardsomtam görs av omogen papaya, gröna långbönor, tomater och jordnötter med vitlök, chili, limejuice, fisksås och palmsocker som smaksättare. Men det finns många varianter på salladen och vanliga extra ingredienser är morötter, majs, torkade räkor, fermenterad krabba och salta ägg. Så passa på att experimentera om du gör din egen som tam!
Många utlänningar tror att papayasallad inte innehåller någon papaya alls eftersom de inte kan hitta något av det oranga, saftiga och söta fruktköttet i rätten. Men anledningen till att de inte ser vad som är papaya är därför att vi använder omogen papaya och då är fruktköttet vitt och krispigt.
Som tam brukar vara en av de starkaste rätterna i thaiköket och thailändare kan ha i 10-20 chilifrukter i en enda sallad. Vissa utlänningar gillar att äta lika starkt som thailändare men många vill ha salladen lite mildare. Men trots att man ber om "inte starkt" så kan en thaikock ändå lägga i 3-5 chilifrukter eftersom det anses vara barnstyrka. Om du vill ha rätten svagare än så så är det bättre att specificera hur många chilifrukter du vill ha. Börja med en och testa dig fram tills du hittar din nivå.
En standardsomtam görs av omogen papaya, gröna långbönor, tomater och jordnötter med vitlök, chili, limejuice, fisksås och palmsocker som smaksättare. Men det finns många varianter på salladen och vanliga extra ingredienser är morötter, majs, torkade räkor, fermenterad krabba och salta ägg. Så passa på att experimentera om du gör din egen som tam!